- Hur skriver man en tacksamhetslista?

19.01.2023

Lästid =⏱ 2 minuter 

Finns det något bättre sätt att börja måndag och en ny vecka än med en tacksamhetslista? Men vad är det för någonting och hur gör man det? Det ska jag berätta idag! 

En tacksamhetslista är en lista du skriver för att uttrycka din tacksamhet, det finns studier som visar på att genom att uttrycka sin tacksamhet så ökar vårt välbefinnande (fysiskt och psykiskt) 1

 1. (Källa: https://yogobe.com/se/blog/tacksamhet-ger-battre-halsa)

Men hur gör man då? Det du behöver är endast penna och papper. 
Alla gör på sitt eget sätt och eftersom jag har praktiserat detta i över tio år så har jag egen erfarenhet kring hur ansträngande det kan vara vissa dagar att skriva listan även om det bara tar några få minuter att göra, men det handlar om att hjärnan vill vara så lat som möjligt och därför är det bara att göra det ändå. Men i vilket fall som helst, här kommer instruktioner:

  • Ta fram papper och penna (jag föredrar att ha en dagbok där syftet enbart är att skriva tacksamhets lista i just den dagboken).
  • Skriv 3, 5 eller 10 saker du är tacksam över, och varför, (desto fler desto bättre). 
  • Fokusera på vad du är tacksam över och varför. 
  • Läs det du har skrivit och för att ta det till högre positiv effekt, läs det högt för dig själv för att verkligen känna in det du är tacksam för (inget krav för att det ska ge effekt men är otroligt effektivt).
  • Klart! 

Observera att detta är en del av en livsstil. Du dricker inte kaffe en gång för att sedan känna dig pigg en hel vecka, samma sak gäller här. För att upprätthålla känslan av tacksamhet så behöver du göra detta till en del av din vardag. Jag tog tid när jag gjorde detta utan press och det tog ca 8 minuter, så sätt en intention på att försöka skriva så ofta du kan, jag har haft pauser i mitt tacksamhetsskrivande förut, jag har skrivit en vecka för att sedan inte alls skriva på två-tre månader men nu är det för första gången som jag är uppe i 23 dagar i rad och några av de dagarna har jag skrivit tacksamhetslista 2-3 gånger per dag) och jag säger det en gång för alla: DET GER EFFEKT. 

Om du har några frågor kring tacksamhetslista eller annat på hemsidan så hittar du min mejladress på startsidan längst upp till höger. 
Ha en fantastisk vecka nu och kom ihåg att vara snäll mot dig själv! :)