- Meditation, hur väljer man?

26.01.2023

Lästid = ⏱ 3 minuter 

En ny torsdag, och fler möjligheter för meditation!
Nu har vi redan gått in i den tredje veckan på denna hemsida och jag vill redan nu tacka  alla som kollat in hemsidan varje dag, det är otroligt uppfriskande att se att fler än jag är intresserade av andlighet och personlig utveckling (<3)

Idag tycker jag att vi ska fokusera på meditation, vad är det och hur väljer man rätt? 
Först ska jag förklara vad meditation är, sedan berättar jag lite om min egen relation till meditation och sedan hur man kan utföra en härlig meditation. Eftersom detta är ett lite längre inlägg än vanligt så avslöjar jag redan nu att längst ner av inlägget hittar du en länk till en helt gratis och fantastisk meditation (jag gör den varje morgon) av Gabrielle Bernstein, 

Så, vad är meditation?
Kort och gott, meditation är en hel värld av olika verktyg och metoder som man använder för att sträva efter- och uppnå mental, fysisk och själslig avslappning. Att meditera kan man göra på olika sätt och man kan även befinna sig i olika meditativa tillstånd, till exempel genom att lägga pussel.  Det finns källor som tyder på att pussel är nyttigt för hjärnan på många olika sätt, precis som andra meditativa tillstånd kan vara. 1
Källa:
https://vackrapussel.se/pages/varfor-pussla

Det finns (som tur är) en hel värld fylld av olika meditationstekniker- och varianter. Det är väldigt individuellt när det kommer till hur man mediterar och vad man väljer att meditera till och därför kommer jag att utgå efter mina egna erfarenheter. 
Jag blev intresserad av meditation för första gången när jag var runt 12-13 år och fick direkt en väldigt positiv syn på det men när jag väl började så hade jag väldigt svårt för att meditera och jag blev till och med irriterad och rastlös av att sitta där och bara andas. Det kom till en punkt att jag blev arg på mig själv för att jag blev så medveten "om min andning" att jag tog en lång paus från meditation. Idag förstår jag varför jag var arg, jag hade ju aldrig lärt mig att ta kontroll över mitt medvetande och idag förstår jag att jag hade svårt för att inte göra någonting och ha "tråkigt"  (vilket meditation kan uppfattas som i ung ålder), och därför kände jag att meditation inte var min grej. 
Men, idag är meditation livsviktigt för mig, oavsett om jag gör det två gånger per dag eller en gång i veckan, den är viktig för att jag ska återhämta mig och dessutom tycker jag det är häftigt vad meditation kan göra med en rent fysiskt-, mentalt och andligt. 

Men okej, så hur mediterar man då?
Du som läser detta kanske aldrig hört talas om meditation eller så är du proffs inom området.
Oavsett vad så tänker jag att meditation är individuellt och måste individanpassas. Om du aldrig har mediterat så är det knappast troligt att du börjar med att meditera 60 minuter utan att känna att det tar emot, det gäller att anpassa sig utifrån vart man själv befinner sig i livet. Om du har mediterat varje dag senaste två åren kanske 60 minuter för dig inte alls är en svår match utan snarare dagens höjdpunkt som du ser fram emot varje dag eftersom du vet vilka fördelar det ger dig. 
Men det gemensamma är andningen, de flesta vet hur man andas medvetet och om inte så vet din kropp det, men utmaningen i det hela är att fokusera på andningen och vara ett med den, här och nu. 

Jag ska inte sitta här och skriva som om jag vore en meditations guru eftersom jag knappast har mediterat varje dag senaste åren, snarare tvärtom. Men det är ju det den här hemsidan handlar om, att skriva om det man lärt sig och fortfarande lär sig, eller hur?
Nu har jag i 6 dagar mediterat varje morgon, det har varit det första jag gjort när jag vaknat.
Hur har jag kommit ihåg att göra det? Jo, jag snusar (jag vet att det är dåligt och håller på att trappa ner), men i alla fall, då har jag bytt ut min snusdosa bredvid sängen till mina hörlurar så att varje dag när jag vaknar och vill ha en snus så blir jag påmind av: "Juste! mina hörlurar ligger där istället för snusdosan, dags för meditation 5 minuter".  Sedan försöker jag få in lite meditation under dagen, till exempel på tåget till jobbet. Oavsett om du är yogalärare eller nybörjare så har jag nedan bifogat en gratis fil till en 5-minuters meditation som jag kör varje morgon, en meditation med affirmationer, av den mycket omtyckta Gabrille Bernstein. Den här meditationen är sjukt effektiv för att grunda dig inför dagen, jag har bara efter knappt en vecka märkt av stor skillnad på mitt morgonhumör!

KLICKA HÄR för att ta dig in på länken för 5-minuters meditationen.

Jag kommer att tala mer om meditationer framöver men vi börjar smått, små steg ger stora framsteg! ;)
Önskar dig en fortsatt fin vecka och kom ihåg att vara snäll mot dig själv!