2 - Rutiner är din grund

09.01.2023

Lästid = ⏱ 2 minuter

Innan jag börjar skriva detta inlägg vill jag påpeka att nedanför varje blogginlägg kan du reagera eller/och kommentera inlägget, det vore kul att höra vad du tycker och tänker! 🤩

Tidigare i mitt liv har jag sett mig själv som en person som inte kan hålla rutiner, jag ville så mycket av allt att jag inte trodde det skulle funka helt enkelt. Jag såg på rutiner som något "tråkigt" och jag tyckte rutiner lät precis som om jag skulle leva livet så som hamstern springer i hamsterhjulet. Idag förstår jag vikten av rutiner och det är extra viktigt om man vill bjuda in mer balans i sitt liv eftersom rutiner skapar en stadig grund att stå på och har du en stadig grund så har du alltid något att luta dig tillbaka till, oavsett vad som händer. Jag ska förklara varför rutiner är så viktigt och vilka rutiner som är viktiga för mig personligen.

Man brukar säga att det tar cirka 30 dagar att få till en viss handling till en sittande rutin, men det stämmer inte. Som James Clear skriver i sin bok "1%-metoden" om vanor så är det inte tiden som avgör när en handling blir till vana, det är hur många gånger du gör det som avgör när en handling blir till en vana. Det är inte så att du skriver dagbok 8 dagar av 30 och vips har du fått en rutin, men när du har skrivit dagbok 55 gånger senaste 30 dagarna, ja då kan vi eventuellt börja snacka om en ny rutin. Varför är det så bra med rutiner då? Rutiner boostar vårt självförtroende och skapar en stadig grund att stå på eftersom du bevisar för dig själv att du varje dag tar dig an den utvalda uppgiften och oavsett hur du väljer att leva din dag så är den där rutinen något som grundar dig för dagen eller får dig varva ner inför kvällen. "Hur då?" kanske du tänker. Jo, en rutin är en just en rutin för att du känner att du får något utav det (en belöning), den kan exempelvis uttrycka sig känslomässigt eller ekonomiskt. När du då vet att du har en viss rutin som ger dig något positivt då vet du varje dag att det åtminstone finns en sak som alltid kommer vara positiv med dagen: din rutin.

Några utav mina fasta och dagliga rutiner:

🙏🏽 Skriva tacksamhetslista = resulterar i att jag känner tacksamhet och glädje = min belöning.

📕 Läsa några sidor från valfri bok = stimulerande känsla = min belöning.

🥯 Äta kvällsfika = mätt innan läggdags = sova gott = min belöning. 

Jag kommer att tjata om rutiner längre fram, kanske du också har rutiner som är viktiga för att du ska känna dig grundad inför dagen eller lugn inför natten? Oavsett om svaret är ja eller nej så tipsar jag dig om att börja skriva tacksamhetslista (om du inte redan gör det). Skriv ner tre, fem eller tio saker som du är tacksam över och sedan varför. Upprepa varje dag, det ska vara kul och enkelt, om du bara orkar/vill skriva en sak så är det bättre än ingenting alls! 

Hoppas du får en fantastisk start på veckan och var snäll mot dig själv! 🧿